Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Clinicile ar trebui sa ia in considerare posibilitatea de a permite proprietarilor sa ramana in salile de examinare la o distanta sigura. Cainii experimenteaza niveluri mai ridicate de stres atunci cand sunt separati de proprietarii lor in timpul consultatiilor, arata cercetatorii de la Universitatea din Guelph, Ontario Veterinary College (OVC). Acestia au constatat ca patrupezii au prezentat niveluri cerscute de semne fiziologice si comportamentale de frica si stres atunci cand au fost examinati singuri, in comparatie cu situatia in care au fost examinati cu proprietarii lor in camera. 

Aceste descoperiri, spun cercetatorii, sunt extrem de importante mai ales acum in perioada pandemiei, 

deoarece multe clinici cer proprietarilor sa astepte in afara salilor de examinare, in timpul programarilor. 

„Am inceput aceasta cercetare inainte de pandemie pentru ca am vrut sa vedem impactul separarii cainilor de stapanii lor, ceea ce stim ca se intampla adesea in timpul procedurilor veterinare”, spune coautorul studiului dr. Lee Niel. Dar aceste descoperiri sunt deosebit de relevante acum, avand in vedere cate clinici cer proprietarilor sa astepte afara pentru vizita”. Studiul a analizat un esantion de 32 de caini, care au fost supusi unor controale standard de sanatate care au fost efectuate cu sau fara proprietarii lor in camera si inregistrate. Cercetatorii au descoperit ca acei caini din grupul fara proprietar au prezentat niveluri mai ridicate de modificari fiziologice asociate cu stresul (de exemplu ritm cardiac si temperatura crescute, tremuraturi, frisoane) si mai multe vocalizari (marait, scheunat, latrat) in comparatie cu cei care au avut proprietarul in sala. In plus, cainii fara stapani in camera au aratat mai multe schimbari de comportament, relateaza OVC, incluzand capul cazut, urechile lasate pe spate sau coada intre picioare. Aceste raspunsuri la stres, noteaza Colegiul, au fost cele mai mari in timpul aspectelor practice ale examinarilor fizice. Cercetatorii spun ca clinicile ar trebui sa ia in considerare aceste descoperiri cand pun in aplicare protcoalele actualizate in mijlocul „noului normal” deoarece provocarile asociate cu manipularea cainilor stresati sau tematori pot impiedica evaluareaa corespunzatoare a acestor animale in timpul unui examen. mai mult, unii caini pot deveni agresivi atunci cand sunt speriati, ceea ce ar putea pune in pericol membrii personalului. „Experientele negative din timpul unei vizite pot face cainii mai stresati la urmatoarea vizita, iar problema se poate agrava”, spune autorul principal al studiului, dr. Anastasia Stellato. „Vrem sa incercam sa ne indepartam de ciclul respectiv inainte de a ajunge la punctul in care cainele ar pute adeveni agresiv”. 

Pentru a ajuta la reducerea nivelului de stres, echipele de medici veterinari ar putea dori sa ia in considerare organizarea unor intalniri in afara, atunci cand conditiile permit acest lucru. Daca o clinica are camere mari, bine ventilate, proprietarilor li se poate permite sa ramana in camera in timp ce cainele lor este examinat, chiar si la distanta”, arata cercetatorii OVC. 

„Gandind in afara cutiei pentru a gasi solutii, folosind tehnici minimale de contentionare, oferind cainilor o multime de gustari si facand consultatia cat mai pozitiva cu putinta - toate acestea sunt modalitati bune de reducere a stresului pentru cainii nostri”, spune dr. Niel. „In mod ideal, medicii veterinari ar trebui sa utilizeze aceste tehnici pentru a reduce stresul cainilor in mod regulat, dar aceste eforturi sunt deosebit de importante atunci cand proprietarul este absent”. 

Cercetarea, care a fost efectuata la Centrul de asistenta medicala primara Hill’s Pet Nutrition din OVC, cu finantare de la Consiliul de Cercetări în stiinte Naturale si Inginerie (NSERC), a fost publicată în Jurnalul Asociatiei Medicale Veterinare Americane. Intregul articol poate fi citit aici.