Doar pana pe 31.12.2019 mai puteți comanda pachetul de reviste pentru 2019 cu punctele aferente la pret promotional.

Websiteurile veterinarul.ro utiliează cookie pentru îmbunătățirea calității utilizării. Continuarea navigării și utilizării acestui site presupune acceptarea acestor Termeni și Conditii. Va mulțumim pentru încredere.

Curs "Pesta Porcină Africană"

50,00 lei
Nicio taxa * Termen de activare/livrare: 1-4 zile online/la termen pentru editiile tiparite.

Abonament la Cursul: "Pesta Porcină Africană"

ATENTIONARE

Pentru abonatii la Revista Veterinarul Stiinta si Practica pentru anul in curs, valoarea cursului este 35 de lei.

Cantitate
Facilitate disponibila

account_circleTrimite unui prieten
Curs "Pesta Porcină Africană"

Curs "Pesta Porcină Africană"

Abonament la Cursul: "Pesta Porcină Africană"

ATENTIONARE

Pentru abonatii la Revista Veterinarul Stiinta si Practica pentru anul in curs, valoarea cursului este 35 de lei.

Accept Termeni si Condiții stipulate  

  • Plati securizate 3D  prin mobilPay Plati securizate 3D prin mobilPay
  • Certificate cu punctele CMVRO Certificate cu punctele CMVRO
  • Acces exclusiv pentru membri Acces exclusiv pentru membri
  • De 10 ani suntem independenti, no-profit, liberi sa inovam si sa informam fara compromisuri, dedicati medicilor veterinari romani. De 10 ani suntem independenti, no-profit, liberi sa inovam si sa informam fara compromisuri, dedicati medicilor veterinari romani.

Descriere curs 

Pesta porcină africană (PPA) se află pe lista A a OIE. Este contagioasă și extrem de periculoasă.

Timp de mai mulți ani, numai fermele din Pirbright, Spania, Portugalia și Africa de Sud au prezentat interes față de virus, având resurse limitate pentru achiziționarea vaccinurilor, însă odată cu pătrunderea bolii în Europa, acest aspect s-a schimbat. Boala nu poate fi distinsă în practică de pesta porcină clasică deoarece ambele boli se manifestă prin diateză hemoragică și sunt la fel de contagioase. Este responsabilă pentru o mortalitate ridicată la porcinele domestice. Reprezintă cel mai mare impediment pentru dezvoltarea industriei creșterii porcilor din Africa. Totuși, este asociată cu un cu totul alt tip de virus. Este, de asemenea, o boală foarte importantă datorită răspândirii sale de-a lungul Europei, datorită efectelor sale economice negative și datorită dificultății de a fi controlată în cadrul populațiilor de porci sălbatici și de a fi eradicată în lipsa oricărui vaccin eficient. Nu prezintă importanță pentru sănătatea publică. 

SINOPSIS 

Etiologie 

Virus ADN icosahedral de mari dimensiuni. Epidemiologie Boală ce amenință în mod serios țările în care există o industrie a creșterii porcilor. Prezentă în Africa, țările vest- și est- Europene, arhipelagul Caraibelor. Morbiditate și mortalitate ridicată în forma clasică; tulpina cu virulență mai scăzută este mai puțin fatală. În Africa, este transmisă prin intermediul căpușelor argaside de la porcii sălbatici către cei domestici.  În Europa, se transmite prin contact direct cu porci domestici sau sălbatici infectați. Anticorpii din colostrul scroafelor trecute prin boală asigură protecție pasivă purceilor. 

Semne clinice 

Febră ridicată, piele de culoare purpurie, letargie, anorexie, tendință la încovoiere, dezinteres față de hrană, slăbiciune generală, lipsa coordonării în mers, scurgeri nazale și oculare, diaree, vomă, avorturi și moarte după câteva zile. Anchetele epidemiologice de-a lungul timpului au relevat forme înalt virulente; în ultimele decade, au fost comune formele subacute și cronice, însoțite de febră, letargie și depresie; recuperarea are loc după câteva săptămâni, însă aceste animale rămân purtătoare de virus; cazurile cronice se manifestă prin febră intermitentă și emaciere musculară, însoțită de tumefacția edematoasă a articulațiilor și mandibulei.

ATENTIONARE

Pentru abonatii la Revista Veterinarul Stiinta si Practica pentru anul in curs, valoarea cursului este 35 de lei.

Daca sunteti abonat, si nu ati mai achizitionat cursuri pe acest site (si nu ati platit cu cardul) atunci este necesar sa va inregistrati pe acest site si sa solicitati asistenta din partea echipei noastre pentru a va activa statusul de "membru abonat". Daca a-ti cumparat si a-ti platit cu cardul abonamentul atunci logati-va pe site pentru a achzitiona cursurile necesare, situati in care noua valoare a cursului se va calcula automat.

Va rugam sa fiti atenti la aceste instructiuni pentru a nu aparea situatii incomode pentru dvs.

AM49