Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Vacile de lapte sunt mamifere, in consecinta productia de lapte este in directa relatie cu fatarea.

Datorita faptului ca laptele este principala sursa de venit pentru fermier, tinta principala pentru acesta, o reprezinta producerea unei cantitati mari de lapte pe intreaga perioada de viata a animalului la un minim pret de cost, si ca acest lucru sa fie posibil, intre altele, este necesar ca aceste animale sa fie insamantate cu rezultate bune in ce priveste fertilitatea intr-o perioada restransa de timp.

Daca conceptia este intarziata, ineficienta reproductiva are drept consecinta ineficiente privind productia de lapte si deci scaderea profitului, sau chiar o balanta economica negativa a fermei.Desi intervalul dintre fatari de 12 luni, a fost asociat cu o optima exprimare a potentialului genetic privind productia de lapte si a numarului de vitei pe tot parcursul vietii, in cele mai multe circumstante, este posibil ca pentru vacile cu mari productii de lapte, intervalul dintre fatari optim sa fie mai lung de 12 luni. Un asemenea interval de 12 luni este dificil de mentinut, fara a aparea importante pierderi pe motive de reproductie. Exista o interesanta coincidenta, si foarte probabil o relatie cauzala intre eficienta reproductiva si nivelul costurilor privind sanatatea animalelor, cu un nivel minim, la vacile in varsta de 20 - 24 luni la prima fatare, si apoi fatate in fiecare an.

Rolul medicului veterinar este extrem de important in monitorizarea performantelor reproductive ( si nu numai ), de care depinde, in mare masura nivelul profitului fermierului, si in consecinta al medicului veterinar. in general, nivelul curent al performantelor reproductive in ferme este sub optim in mai toate fermele, in orice tara, insa in Romania acest nivel este mult sub ceea ce am putea numi optim.

Cateva tinte de a caror monitorizare si atingere trebuie sa fie responsabil medicul veterinar:

  1. Acuratetea observatiei, in special in detectarea caldurilor; Fermierul poate fi motivat si instruit privind timpul specific de exprimare a caldurilor, exprimarea in sine, etc, stiut fiind faptul ca in fermele considerate de succes, rata depistarii corecte a caldurilor nu depaseste 50 %;
  2. Intervalul dintre fatari ( Calving interval ) de 365 - 395 zile;
  3. Service period - ul ( intervalul fatare - conceptie ) de 85 - 115 zile;
  4. Rata de conceptie pe prima I.A. de 50 - 60 %;
  5. Rata de conceptie pe toate I.A. - urile de 45 - 50 %;
  6. Numarul de I.A. / produs 1,7 - 2,2;
  7. Varsta medie la prima fatare 23 - 25 luni;
  8. Rata reformelor pe motive de reproductie < 8;
  9. Numarul minim de lactatii > 3;
  10. Rata avorturilor < 5:

Daca simpla enumerare a acestor tinte pare sa sugereze simplitatea atingerii lor, in practica, in conditiile nevoii de performante privind productia de lapte la costuri cat mai mici posibile, acest lucru implica eforturi destul de mari.

De aceea este nevoie ca medicul veterinar in colaborare cu fermierul, cu specialistii in nutritie si selectie, sa gaseasca solutiile manageriale corespunzatoare care sa faca posibil o cat mai buna functionare a fermelor

 

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -