Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Orice pacient intra in clinica trebuie sa beneficieze de inspectia cavitatii bucale si orice proprietar trebuie sa fie informat de problemele care sunt sau pot aparea in cavitatea bucala. Orice problema trebuie vazuta ca o oportunitate de marketing si de a oferi sevicii complete si de o calitate superioara pacientilor nostri.

Daca ne referim la preventie, 10 din 10 caini/ pisici au nevoie de preventie! Iar din 10 caini/ pisici, 8 au un tip de afectiune periodontala! Atunci de ce sa ratati o oportunitate care va poate aduce beneficii?

In ultimile trei decenii, medicina veterinara clinica, a suferit schimbari majore prin promovarea profilaxiei ca fiind cel mai „eficient tratament”.

Astazi, cei mai multi proprietari de animale de companie sunt atenti la nevoile companionilor lor, crescand astfel media sperantei de viata. Domeniile care au simtit o crestere a pacientilor sunt geriatria, oncologia si stomatologia. 

Ce stim despre afectiunile cavitatii bucale la caini si pisici?

Stim ca undeva intre 60-85% dintre pisicile si cainii care vin in clinica au deja sau vor avea o afectiune stomatologica, gingivita/ parodontita, etc.

Asta inseamna ca 3 pacienti din 4 au o afectiune stomatologica!

Mai mult, boala parodontala este o boala inreversibila in stadiile avansate. In stadiile de inceput, boala paradontala este asimptomatica. Primul semn este respiratia urata, halena, dar in general este un simptom care apare tarziu. Oricum, halena este principalul motiv pentru care proprietarul ajunge cu animalul in cabinet si solicita consult stomatologic.

Exista si anumiti factori predispozanti afectiunilor stomatologice, cum ar fi: cainii de talie mica, rasele brahicefalice, defectele genetice si alimentatia cu hrana preponderent umeda.

Cel putin 1 din 3 pisici are leziuni de resorbtie dentara, aceasta fiind afectiunea care s-a extins galopant in randul populatiei feline in ultimii ani. Resorbtia dintilor la feline provoaca o mare durere si stare de disconfort. 

Exista, de asemenea cazurile de traumatisme craniene sau dentare, in care putem gasi fracturile dentare complicate, fractura maxilarului sau/si mandibulei.

Ti-am atras atentia?

Fara a avea nevoie de clienti noi, exista suficiente boli ale cavitatii bucale care necesita tratament, in randul pacientilor care deja va sunt clienti! Trebuie doar sa recunosti aceste afectiuni pentru a oferi servicii de calitate pacientilor dumneavoastra. 

Orice pacient intra in clinica trebuie sa beneficieze de inspectia cavitatii bucale si orice proprietar trebuie sa fie informat de problemele care sunt sau pot aparea in cavitatea bucala. Orice problema trebuie vazuta ca o oportunitate  de marketing si de a oferi sevicii complete si de o calitate superioara pacientilor nostri.

Primul contact al proprietarului cu informatii referitoare la mentinerea sanatatii cavitatii bucale trebuie sa fie la prima vizita in cabinetul veterinar. La prima vizita, proprietarii sunt informati de protocolul mentinerii igienei cavitatii bucale a animalului de companie.

Unde se indreapta Stomatologia Veterinara?

Desigur, Stomatologia Veterinara merge pe urmele Stomatologiei umane. Salvarea dintilor animalului de companie va fi o prioritate pentru proprietari! Acestia vor fi dispusi sa plateasca mai mult pentru o mai buna ingrijire a cavitatii bucale si pentru servicii stomatologice de calitate.

Industria producatoare de produse de stomatologie veterinara este in continua dezvoltare. Odata cu aparitia unor agenti anestezici mai siguri (Isofluran, Sevofluoran) si a protocoaleloe anestezice mai sigure, ingrijirea dentara profesionala sub anestezie generala devine inteleasa de catre proprietari si se poate efectua periodic, conform indicatiilor medicale.

In concluzie, ignorarea nevoilor dentare ale pacientilor nostri reprezinta o oportunitate pierduta de a imbunatati rentabilitatea clinicii.