Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Medicii veterinari canadieni și proprietarii de pisici și pisicile din Canada: aceștia au acum acces legal la medicamente pentru tratarea peritonitei infecțioase feline (PIF). Medicamentele compuse PIF sunt disponibile doar în câteva țări din UE. Citiți broșura rezumativă FVE/FECAVA privind opțiunile de tratament pentru FIP în UE și în afara acesteia în textul de mai jos. Echipa Revistei Veterinarul a tradus broșura în integralitate. 

Echipa Veterinarul
28.Apr.2024

 

Peritonita infecțioasă felină (FIP) este cauzată de de o mutație a virusului comun al infecției feline

coronavirusul felin (FCoV), prezentând o situație sumbră de prognostic sumbru pentru pisicile afectate.

Prevalența reală este în mare parte necunoscută dar este probabil să fie subestimată

Cercetările recente și revoluționare au permis dezvoltarea unor noi opțiuni de tratament care permit un tratament de succes a acestei afecțiuni altădată mortale.

Cu toate acestea, în majoritatea țărilor nu există o legislație sau o opțiune legală pentru tratamentul PIF. Acest lucru creează o dilemă masivă pentru medicii veterinari care încearcă să își îndeplinească responsabilitatea profesională.

ACȚIUNI

FVE și FECAVA au adunat informații din mai multe țări din UE și non UE cu privire la disponibilitatea tratamentului PIF. 

FVE și FECAVA au acționat în mod proactiv au pledat în mod proactiv eliberarea unor cantități mici de Veklury medicilor veterinari, într-o scrisoare comună către șefii Agenției Medicamentului.

FVE și FECAVA au organizat un webinar de succes pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la diferitele tratamente pentru PIF, cum ar fi remdesivir și GS-441524 

GS-441524

GS-441524 este, de asemenea, un analog nucleozidic și produsul de descompunere al Remdesivirului. S-a demonstrat că este remarcabil de sigur și poate fi administrat oral într-un plan de tratament împreună cu Remdesivir, deși este disponibilă și o versiune injectabilă. 

GS-44152 este brevetat de Gilead Sciences, o companie din SUA și deci nu este disponibil din punct de vedere legal.

În Marea Britanie, prepararea medicamentelor NU este limitată la produsele înregistrate cu o autorizație de punere pe piață. Prin urmare, anumiți producători (BOVA) compun GS-44152 și acesta este disponibil în mod legal sub formă de tablete.

Indisponibilitatea sa în alte țări a dus la o piață neagră înfloritoare pentru medicament, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la puritatea și siguranța acestuia. 

Remdesivir

Analogul nucleozidic Remdesivir (cunoscut și sub numele de Veklury), autorizat de EMA pentru tratamentul COVID-19, oferă speranță cu mai multe rezultate optimiste raportate de grupurile de cercetare.

În multe țări, vânzările de remdesivir sunt restricționate la farmaciile spitalicești umane.

Unele țări europene au dezvăluit că medicamentul are permisiunea de a fi utilizat sub regimul de cascadă, dar achiziționarea acestuia este dificilă, făcându-l disponibil legal, dar nu și practic.

Recomandări de politică FVE/FECAVA 

În primul rând, este esențial să se monitorizeze prevalența PIF la nivel național și la nivel european, în special în țările care se confruntă cu o creștere a cazurilor. Urmărind îndeaproape răspândirea bolii, putem înțelege mai bine impactul acesteia și să punem în aplicare la timp intervenții oportune.

În al doilea rând, FVE și FECAVA pledează cu tărie pentru creșterea eforturilor cercetării pentru a dezvolta vaccinuri eficiente împotriva FIP.

În cele din urmă, îndemnăm factorii de decizie politică să să ofere medicilor veterinari din UE

opțiunea legală de a trata animalele afectate de PIF, pisicile afectate de PIF, de exemplu, permițându-le să utilizeze fie Remdesivir sau GS-441524. Este esențial

ca proprietarii să nu se mai simtă constrânși să apeleze la piața ilegală în cazul căutarea disperată a unor produse care să salveze viețile pisicilor lor iubite. 

Situația în afara UE

Regatul Unit

  • Remdesivir - Nu există probleme de aprovizionare, dar utilizarea sa este restricționată la practicile de trimitere.
  • GS-441524 - Compus și disponibil legal sub formă de tabletă. 

Statele Unite ale Americii

  • În prezent, are doar autorizație de utilizare în situații de urgență, dar odată ce va fi aprobat de FDA, poate fi utilizat la pisici într-un mod neconform etichetei.
  • GS-441524 - Nu este aprobat, dar studiile sunt în desfășurare.

Canada

Direcția pentru Medicamente Veterinare a Health Canada (VDD) a aprobat importul legal al versiunilor compuse din Marea Britanie. Veterinarii trebuie să solicite permisiunea de a importa medicamentul prin intermediul unui EDR de fiecare dată când doresc să-l utilizeze.

 Mai multe informații: https://buff.ly/3OQvtEa