Sâmbătă, Martie 15, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

În timp ce negocierile pentru revizuirea Politicii Agricole Comune (PAC) tocmai au început, Annie Genevard, ministrul Agriculturii și al Suveranității Alimentare din Franța, a salutat viziunea Comisiei Europene privind agricultura și alimentația, prezentată public pe 19 februarie 2025, dar a exprimat câteva rezerve.

În timp ce negocierile pentru revizuirea Politicii Agricole Comune (PAC) tocmai au început, Annie Genevard, ministrul Agriculturii și al Suveranității Alimentare din Franța, a salutat viziunea Comisiei Europene privind agricultura și alimentația, prezentată public pe 19 februarie 2025, dar a exprimat câteva rezerve.

Noua PAC propusă de Comisia Europeană (CE) pe 19 februarie 2025 ar urma să includă multe dintre prioritățile Franței pentru viitorul agriculturii, a declarat Annie Genevard într-un discurs din 27 februarie 2025. Astfel, proiectul CE menționează importanța suveranității alimentare, subliniază caracterul strategic al agriculturii și alimentației și recunoaște importanța reînnoirii generațiilor în domeniul agricol, o gestionare mai bună a riscurilor în agricultură și o revizuire a normelor privind achizițiile publice și etichetarea originii. Totuși, conform ministrului, „este necesar să rămânem vigilenți în privința bugetului viitor al PAC și a proiectului de acord cu Mercosur”. 

Vigilența este necesară

De asemenea, ea a reamintit principiile esențiale care vor ghida acțiunea guvernului francez în negocierile cu CE în următoarele luni: revizuirea PAC în cadrul instituțiilor agricole ale Consiliului Uniunii Europene, și nu în cadrul revizuirii Cadrului Financiar Multianual (CFP), menținerea unui buget dedicat PAC (plăți directe, gestionarea pieței și dezvoltarea rurală), menținerea caracterului comun al PAC pentru a garanta echitatea și securitatea plăților directe pentru fermieri și, în final, armonizarea autorizațiilor pentru punerea pe piață a produselor fitosanitare.

Reamintim că pe 19 februarie Comisia Europeană a prezentat foaia de parcurs pentru sectorul agricol și alimentar în UE, lansând „Viziunea pentru agricultură și sectorul alimentar”, un plan ambițios menit să asigure un viitor mai atractiv, competitiv și sustenabil pentru fermierii și operatorii din industria agroalimentară din Europa.

Obiectivul principal al acestei foi de parcurs este de a simplifica politicile agricole, de a sprijini digitalizarea și inovația și de a consolida reziliența sectorului în fața provocărilor globale, precum schimbările climatice și concurența internațională.

Patru priorități pentru viitorul agriculturii europene

 Un sector atractiv pentru noile generații:

  • Sprijin financiar echitabil pentru fermieri
  • Crearea unui cadru economic stabil pentru tinerii agricultori
  • Introducerea unor noi surse de venit, precum creditele de reducere a emisiilor de carbon

 O agricultură competitivă și rezilientă:

  • Creșterea securității și suveranității alimentare în UE
  • Alinierea standardelor de producție pentru produsele importate
  • Controale riguroase privind siguranța alimentară și bunăstarea animalelor

 Un sector agricol adaptat viitorului:

  • Tranziție către o agricultură digitalizată și cu emisii reduse de carbon
  • Sprijin pentru fermierii care adoptă practici durabile 
  • Simplificarea accesului la biopesticide și alternative ecologice

 Îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă în zonele rurale:

  • Un Plan de acțiune rurală pentru dezvoltarea comunităților agricole
  • Organizarea unui Dialog anual privind alimentația cu fermierii, industria și consumatorii
  • Reducerea risipei alimentare și îmbunătățirea bunăstării animalelor

Ursula von der Leyen: „Fermierii sunt esențiali pentru viitorul Europei”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța sprijinirii fermierilor în fața provocărilor globale:

„Fermierii noștri ocupă un loc central în sistemul de producție alimentară din UE. Datorită eforturilor lor zilnice, avem alimente sigure și de calitate. Cu toate acestea, aceștia se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari. Prin această strategie, ne asigurăm că agricultura devine mai atractivă, mai rezilientă și mai sustenabilă.”

În 2025, Comisia va propune un pachet de simplificare a legislației agricole, alături de o Strategie digitală pentru agricultură, menită să accelereze modernizarea și competitivitatea sectorului.

Acordul UE-Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay) privind înființarea unei zone de liber schimb

Acordul UE-Mercosur este un tratat comercial între Uniunea Europeană și blocul Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, vizând crearea unei zone de liber schimb între cele două regiuni. Negociat timp de peste 20 de ani, acest acord este cel mai amplu semnat vreodată de UE, eliminând taxele vamale pentru peste 90% din exporturile europene către Mercosur și deschizând noi oportunități economice pentru ambele părți. Susținătorii săi afirmă că va impulsiona economia europeană, reducând dependența de alte piețe, precum China, și oferind un avantaj strategic în fața politicilor protecționiste din SUA. Cu toate acestea, criticii, în special fermierii europeni și Franța, se tem că importurile de produse agricole sud-americane, inclusiv carne de vită și soia, ar putea afecta competitivitatea agricultorilor din UE și submina standardele europene de mediu și siguranță alimentară.

Fermierii francezi au protestat împotriva acordului, susținând că acesta va pune o presiune suplimentară asupra agriculturii europene, facilitând importurile ieftine din țările Mercosur și afectând competitivitatea producătorilor locali. Aceștia au avertizat că standardele de siguranță alimentară și de mediu ale UE ar putea fi subminate, iar fermele mici și mijlocii vor avea de suferit din cauza concurenței neloiale. În acest context, protestele organizate de grupuri agricole, precum COPA-COGENA, s-au intensificat, cerând guvernului francez să blocheze ratificarea acordului. În plus, opoziția Franței se aliniază cu noua Politică Agricolă Comună (PAC) propusă de Comisia Europeană, care pune accent pe suveranitatea alimentară și pe protecția fermierilor europeni. Oficialii francezi au subliniat că viitorul agriculturii europene nu poate fi negociat în detrimentul producătorilor locali, iar sprijinul acordat acestora trebuie să rămână o prioritate strategică. În acest sens, revizuirea normelor privind achizițiile publice și etichetarea originii este văzută ca un instrument esențial pentru protejarea produselor europene.

În timp ce negocierile continuă, fermierii francezi și sindicatele din domeniu și-au exprimat hotărârea de a menține presiunea asupra guvernului și asupra Bruxelles-ului, în încercarea de a obține garanții suplimentare pentru protejarea sectorului agricol european.

Surse:

Sursa foto: Facebook Annie Genevard

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Marți, 17 septembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat noul Colegiu de Comisari. Pentru prima dată, acesta include un comisar al cărui titlu include bunăstarea...

Noutăți Medicale

Mecanismul de Consiliere Științifică al Comisiei Europene a publicat un raport coordonat de Federația Academiilor Europene de Medicină, propunând recomandări pentru implementarea integrată a...

Noutăți Medicale

EMA a recomandat aprobarea vaccinurilor Bluevac-3 și Syvazul BTV 3 pentru protejarea ovinelor împotriva bolii limbii albastre . Bluevac-3 este, de asemenea, aprobat pentru utilizarea la bovine....

Noutăți Medicale

Federația Veterinarilor din Europa (FVE) și Federația Europeană a Asociațiilor Veterinare pentru Animale de Companie (FECAVA) continuă să colaboreze activ cu Parlamentul European pentru...

Noutăți Medicale

Comisia Europeană accelerează eforturile pentru o agricultură mai sustenabilă și un nivel ridicat de bunăstare a animalelor, angajându-se să adopte o legislație mai strictă. În cadrul unui eveniment...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO