Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Este unanim acceptat faptul ca muzica confera numeroase beneficii. Un organism de cercetare a indicat faptul ca aceste beneficii se extind chiar si la pacientii sub anestezie generala si includ durerea perceputa, anxietate si stress scazute.

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Medicina si Chirugie Felina de clinicieni veterinari de la Universitatea din Lisabona si o clinica din apropierea orasului Barreiro din Portugalia, muzica este benefica pentru pisici in mediul chirugical. Dar nu toata muzica este benefica pisicilor, acestea au cele mai multe beneficii de pe urma muzicii clasice.

Autorul principal al articolului, Miguel Carreira, explica: “In teatrele chirurgicale de la facultatea unde predau si in centrul medical privat unde imi petrec timpul operand, muzica ambientala este mereu prezenta si este un element important in promovarea unui sentiment de bunastare intregii echipe, animalelor si proprietarilor acestora. Diferitele genuri muzicale afecteaza persoanele in mod diferit. In timpul consultatiilor am observat, de exemplu, ca cele mai multe pisici apreciaza muzica clasica, in special compozitiile lui George Handel si devin mai calme, increzatoare si tolerante in intreaga evaluare clinica. Dupa ce am citit despre influenta muzicii asupra parametrilor fiziologici la om, am decis sa pun la punct un protocol de studiu pentru a investiga daca muzica ar putea avea efecte fiziologice asupra pacientilor mei in timpul operatiilor”.

Clinicienii au studiat 12 pisici de sex feminin supuse unor interventii chirurgicale pentru sterilizare si au inregistrat rata lor respiratorie si diametrul pupilei la diferite puncte pentru a evalua profunzimea anesteziei. Pisicile, carora le-au fost puse casti, au fost intai supuse la 2 minute de liniste (ca si control), urmate aleator de cate 2 minute de “Adagio pentru coarde (Opus 11)" de Barber, “Thorn" al lui Natalie Imbruglia si “Thunderstruck" a lui AC/DC.

Rezultatele au aratat ca pisicile erau intr-o stare mai relaxata (determinata prin valorile mai mici ale frecventei respiratorii si diametrul pupilei) sub influenta muzicii clasice, la muzica pop producand valori intermediare. Prin contrast, muzica heavy metal a produs cele mai ridicate valori, indicand o situatie mai stresanta. Clinicienii au tras concluzia ca utilizarea anumitor genuri muzicale in salile de operatii poate permite o reducere a dozei de agent anestezic necesar, reducand astfel riscul de efecte secundare nedorite si astfel, promovand siguranta pacientului.

Dr. Carreira si colegul sau planuiesc sa continue studiile prin observarea influentei muzicii asupra altor parametri fiziologici, inclusiv a cortisolului si catecolaminei, la caini, precum si la pisici. In viitor, ei spera sa incorporeze tehnici mai sofisticate, cum ar fi un RMN-ul functional si electroencefalografia in investigatiile lor.

Sursa foto: Margaret Melling, Editor, JFMS