Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Golden retrieverii sunt una dintre cele mai populare rase de câini. Dar cercetările arată că au până la 65% șanse de a muri de cancer. Într-un nou studiu, cercetătorii de la University of California, Davis, și-au propus să afle dacă anumiți factori genetici ar putea contribui la rata lor de supraviețuire. Dar, în loc să caute genele asociate cu un diagnostic de cancer la această rasă, au ales să caute genele asociate cu o viață mai lungă.

Echipa Veterinarul
28.Apr.2024

 

Gena pe care au găsit-o face parte dintr-o familie de proteine despre care se știe de mult timp că este importantă în cancerele umane.

Versiuni specifice sau variante ale genei au fost asociate cu o durată de viață mai mare cu aproape doi ani.

Studiul a fost publicat în revista GeroScience. „Presupunem că majoritatea Golden retrieverilor au o predispoziție genetică la cancer, dar dacă unii dintre ei trăiesc până la 14, 15 sau 16 ani, ne-am gândit că ar putea exista un alt factor genetic care ajută la atenuarea genelor rele, iar gena care ne-a ieșit în evidență este HER4", a declarat Robert Rebhun, coautorul lucrării, care deține catedra Maxine Adler Endowed Chair în oncologie la Școala de Medicină Veterinară UC Davis.

HER4, cunoscută și sub numele de ERBB4, este un membru al familiei de receptori ai factorului de creștere epidermică umană.

Este aceeași familie de gene la om ca și HER2, o genă bine cunoscută pentru faptul că face ca celulele canceroase să crească rapid.

Rebhun a spus că câinii au multe dintre aceleași tipuri de cancer ca și oamenii, ceea ce ar putea face ca această descoperire să fie importantă și pentru oameni.

„Dacă descoperim că această variantă din HER4 este importantă fie în formarea sau progresia cancerului la golden retriever, fie dacă poate modifica de fapt un risc de cancer în această populație predispusă la cancer, ar putea fi ceva ce poate fi folosit în viitoarele studii despre cancer la oameni", a spus el.

Speranță pentru Golden Retriever

Mai mult de 300 de caini Golden retriever au făcut parte din studiu. Cercetătorii au comparat ADN-ul din probele de sânge ale Golden retrieverilor care erau în viață la vârsta de 14 ani cu cei care au murit înainte de vârsta de 12 ani. Ei au descoperit că acei câini cu anumite variante ale genei au supraviețuit mai mult, în medie 13,5 ani față de 11,6 ani.

 „Aproape doi ani reprezintă o diferență semnificativă în viața unui câine", a declarat autorul coautorul lucrării, Danika Bannasch, Maxine Adler Endowed Chair în genetică la UC Davis School of Veterinary Medicine.

„Nu ne-am dori cu toții ca iubitele noastre animale de companie să mai trăiască încă doi ani? Doi ani la Golden reprezintă o creștere de aproximativ 15-20% a duratei de viață, echivalentul a 12-14 ani la oameni."

Bannasch a declarat că descoperirea este încă o mică piesă din puzzle-ul complex al ceea ce ar putea cauza ca un Golden retriever să facă cancer.

 „Vor fi multe gene implicate, dar faptul că gena asociată cu longevitatea este, de asemenea, o genă implicată în cancer a fost foarte interesant pentru noi".

De asemenea, studiul a constatat că varianta genei părea să fie cea mai importantă pentru longevitatea câinilor de sex feminin în comparație cu cea a câinilor de sex masculin.

S-a demonstrat că HER4 interacționează cu hormoni precum estrogenul și poate juca, de asemenea, un rol în procesarea toxinelor de mediu.

Rebhun a declarat că următorul pas este să înscrie o populație mai mare de Golden retriever într-un studiu pentru a vedea dacă pot reproduce aceste rezultate și pentru a descoperi cum această variantă genetică poate avea un impact asupra expresiei sau funcției genei.

Printre coautori se numără Daniel York, Michael Kent, Madison Luker, Flora MD De Graaf, Kevin Batcher, Stephanie Ryan, Paula Yoon și Jamie Peyton de la UC Davis și Joshua A. Stern de la North Carolina State University.

 

Studiul a fost finanțat parțial de către Centrul pentru sănătatea animalelor de companie din cadrul UC Davis, de fondurile Maxine Adler Endowed Chair și de fondurile donatorilor privați special destinate studiilor de longevitate la Golden retriever.