Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România a publicat pe 4 ianuarie pe website-ul instituției un proiect de Ordin modifică anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii nr. 35/2016. Acesta se referă la aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului. Modificările includ și reguli privind identificarea și înregistrarea bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și Normele metodologice de aplicare a Programului de supraveghere și control în domeniul siguranţei alimentelor. 

Echipa Veterinarul
27.Apr.2024

Modificarea adusă de proiectul de ordin se referă la vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor. Conform noilor reglementări, vaccinarea antirabicăa câinilor și pisicilor în vârstă de peste 3 luni pentru campania inițiată în octombrie 2023 se va desfășura în perioada octombrie 2023 - februarie 2024, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei. 

Aceste modificări sunt bazate pe prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 pentru organizarea activităţii sanitar-veterinare și pentru siguranţa alimentelor, aprobată și completată prin Legea nr. 215/2004, și sunt menite să îmbunătățească eficiența programelor de supraveghere și control al bolilor la animale și a celor transmisibile de la animale la om.