Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Mai multi medici veterinari practicieni romani i-au scris in ultimele zile presedintelui ANSVSA, domnului Robert Chioveanu. Acestia ii solicita presedintelui ANSVSA sa urgenteze licitatiile pentru circumscriptiile sanitar-veterinare si sa se asigure ca respectivele contracte sunt respectate. 

Medicii veterinari sustin ca numai prin implicarea activa a medicului veterinar in comunitate se poate asigura o bunastare a animalelor de renta si implicit o securitate alimentara a populatiei. Agricultura romaneasca, sustin medicii veterinari, are nevoie de medicul veterinar pentru a creste efectivele de animale si productia, pentru a utiliza responsabil antibioticele si antiparazitarele si mau mult, pentru o bunastare economica a intregului lant agricol. 

Redam integral textul publicat de medicul veterinar Sorin Ilie. 

"Domnule Chioveanu Robert, noua generatie de doctori medici veterinari va roaga sa urgentati licitatiile pentru csv-urile libere de contract. De asemenea, este mare nevoie de asistenti veterinari. Vrem sa facem o Romanie altfel, nivelul serviciilor sanitar veterinare poate fi ridicat de catre noi. Visam sa avem fermieri, nu ciobani (asta presupune sa ii ajutam, sa ii educam noi, sa crestem efectivele de animale si productia, sa nu se mai foloseasca necontrolat antibiotice, chimioterapice, produse pentru deparazitare, sa ii invatam ce inseamna o sala de muls mica, cu o investitie minima, ce inseamna sa ai un produs bio, verificat de catre medicul veterinar, sa faca bani frumosi din agricultura, ca doar avem o tara foarte bogata. Vrem sa ne implicam in comunitate, sa promovam medicina veterinara in gradinite, scoli si licee ( mi se pare revoltator ca in ziua de astazi un copil de 18 ani, care are acces la TV si internet sa creada ca un caine turbeaza daca bea apa calda; ca in o circumscriptie cu 4 comune, in luna decembrie sa faci 35 de examene trichineloscopice; sa fiu eu nevoit sa ii explic unui tanar ca trebuie sa isi vaccineze cainele macar antirabic si sa ii dau cadou o deparazitare sa nu i se imbolnaveasca copilul de toxocara). Imi permit un sfat, grabiti-va inainte sa va plece copiii din tara. Pentru multi este cea mai buna varianta deocamdata. Din pacate pleaca cei mai buni si nu se mai intorc, desi le este greu departe de acasa. Noi vrem o altfel de Romanie, dumneavoastra?"

Peste 50 de medici veterinari i-au raspuns medicului veterinar. 

"Felicitari, ati descris perfect situatia satului romanesc!. In comuna in care locuiesc, 4 sate nu mai au de mult timp medic veterinar, oamenii trateaza dupa ureche si nu mai au deloc incredere in medicii veterinari, au impresia ca stiu la fel de bine sa-si trateze vaca si singuri. Si nu mai vorbim de porci si examen trichineloscopic sau vaccin si deparazitari la caini si pisici."
 
„Eu am emigrat in Germania, in 2011 imediat dupa ce am terminat facultatea… nu am apucat sa lucrez in sistemul medical veterinar romanesc. Am reusit in 2016 sa infiintez un cabinet veterinar mobil pentru cabaline, si din 2019 si pentru animale mici… vreau doar sa spun ca aici procentul medicilor veterinar care isi castiga existenta din contracte cu statul este foarte mic… poate ar trebuii si colegii din Romania sa isi reorienteze munca spre domeniul privat… si nu se va mai astepta dupa banii statului… din pacate asa se vede solutia dintr-un alt unghi de vedere( al celui ce nu a lucrat in sitemul medical veterinar in Romania)"
 
 "M-am mutat de curand in satul din care este prietenul meu si am deschis aici o farmacie veterinara, sper sa reusesc si un cabinet veterinar cat de curand. Vreau sa iti zic ca 5 sate sau mai multe nu sunt luate de o intreaga familie de medici, ba copil, sotie, nora, orice doar sa se extinda. Nu e o problema asta ci problema este ca ei nu apar niciodata , au tehnicieni, depasiti de situatie, care cumpara medicamente de la farmacie si pe care ii rog sa incerce sa mai folosesca si alte antiinflamatoare decat Dexa, dar mi se spune ca na omul nu da bani multi ca de 15 ani el nu a mai folosit Novasul (flunixin sau altele nici nu am curaj sa le zic) cand l-a vazut pe raft. Toti cetatenii se plang ca doctorul nu trece prin sat, ca inainte li se vaccinau si lor pasarile si cainii antirabic, dar nimic acum. Aflu ca atat intreaga familie cat si o tehniciana aduna vacile oamenilor (in acte) de ani de zile ca sa ia subventii si stau linistiti medicii acasa si se ocupa de agricultura si cred ca este si primar. Eu, desi nu este corect mai ajut cetatenii care vin la farmacie si ma roaga daca le pot trata animalele ca ba tehnicianul nu raspunde, ba un alt tehnician din alt sat care e bun, zic ei vine mort de beat mereu sau cand au situatii grave il cheama pe doctor, dar nu isi face aparitia ..Eu recunosc ca sunt stresata si ma gandesc ca ma poate reclama oricand , dar nu ma lasa inima sa refuz omul. Mai nou unul din familia de medici de circumscriptie a simtit ca apare cineva pe terenul lor, adica eu si isi mai face aparitia, ocazional. Circumscriptia din sat are o pozitie centrala dar este nefolosita, a fost cateva teste te Trichineloza iarna. Am fost la DSV si am vorbit cu presedintele de la judet si a zis ca mai apar circumscriptii libere si ca stie ca familia X a cam acaparat, dar ce sa vezi a mai acaparat si ce s-a scos de curand.
Ziceai ca majoritatea sunt ciobani si nu fermieri, da asa e si pentru ca nu au avut niciodata un medic in sat foarte greu inteleg ce le explici pentru ca ei stiu mai bine.. stiu ei ca fac de ani de zile. Baga antibiotice la orice, dexa continuu de ani de zile, pentru ca na alt antiinflamator e scump sau nu le-a zis nimeni niciodata.
La final ma bucur ca ai curajul sa spui atat de frumos si explicit problema cu care se confrunta medicii veterinari care chiar vor sa faca ceva in sate. Mult succes!!"
 
Medicul veterinar Sorin Ilie a continuat sa ridice pe grup mai multe discutii legate de problemele sistemului veterinar din Romania. 
 
"Pentru colegii care au citit si nu au zis nimic. Continuati sa cititi ce am de spus. Intrebare: Voi nu aveti familii? Eu sper sa aveti cu totii. Bun, cum poti fi capul unei familii daca nu esti barbat?! Domnul Profesor Viorel Andronie ar trebui sa fie un exemplu pentru voi, dragii mei, ca s-a zbatut pentru familiile voastre, a fost un adevarat lider si merita sa il pomenim 100 de ani de acum inainte. Bun, in fata mea, dragi colegi sa nu ridicati capul din pamant. Ati asteptat sa vina un copil sa se bata cu nedreptatile pe care le induram cu totii. Sunteti obedienti, va este frica de ansvsa. De ce va este frica? Oare nu va faceti actiunile asa cum trebuie? Va are cineva cu ceva la mana? Va santajeaza cineva? Daca da, adunati dragilor probe si haideti cu ei in instanta. Fiti barbati macar o zi in viata! Fiti oameni demni si cinstiti! Daca nu va place meseria, se fac mai multi bani in constructii, faceti tamplarie, faceti ce va place voua, numai sa iasa un produs de calitate si o sa aveti bani sa ii intoarceti cu lopata. In orice domeniu, daca esti un bun profesionist nu duci grija zilei de maine. Domnilor colegi trecuti de varsta pensionarii, va multumesc pentru ce ati facut pentru Romania, ar trebui sa primiti medalii de onoare pentru ca v-ati pus vietile in sate vitregite de regimul comunist, iar mai apoi de cel ce se vrea acum democrat. Va multumesc in numele vietilor pe care le-ati salvat, va multumesc ca ati fost pasionati si profesionisti! Sa va dea Dumnezeu o pensionare linistita si frumoasa! Tinerilor colegi, le doresc sa fie curiosi, sa nu inceteze niciodata sa puna mana pe o carte, sa citeasca, sa puna mana pe un telefon, sa intrebe un coleg, sa isi doreasca sa fie buni in ceea ce fac, si vor fi exceptionali!
Prietenilor mei de pe grup, doctori medici veterinari, multumesc ca ma suportati, multumesc ca imi raspundeti la telefon cand nu stiu ce sa fac cu un animal, cand imi spuneti cum rezolvati voi cate un caz si imi dati idei la care eu nu m-am gandit, ca doar nu le stiu eu pe toate ?!
Sa va ganditi va rog la voi, sunteti multumiti de voi ca oameni, ca doctori, sunteti fericiti? Doamne ajuta!"