Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Un medic veterinar și coautor al unui nou studiu privind impactul tratamentelor parazitare asupra mediului a solicitat o schimbare semnificativă a atitudinii profesiei față de aceste produse.

Echipa Veterinarul
28.Apr.2024

 

Autoritățile de reglementare în domeniul medicinii au salutat rezultatele, deși au avertizat asupra lacunelor de cunoștințe persistente, în timp ce BVA a solicitat medicilor veterinari să ia în considerare riscurile la care sunt expuse animalele atunci când iau decizii privind tratamentele.

Însă medicul veterinar Martin Whitehead, din Oxfordshire, consideră că se cunosc deja suficiente informații despre riscurile pe care le prezintă aceste produse pentru a justifica o schimbare de abordare atât din partea medicilor, cât și a clienților.

El a declarat: „Întregul sistem este pur și simplu greșit. Nu trebuie să tratăm animale care nu au purici și căpușe".

Analiză științifică

Analiza, condusă de cercetătorii de la Imperial College London și de la Universitatea din Sussex, a estimat că până la 9,1% din imidacloprid administrat prin tratamente punctuale la câini, plus 6% din fipronil, a fost eliminat prin spălarea animalelor și prin spălarea atât a așternutului acestora, cât și a mâinilor proprietarilor. Sunt așteptate studii suplimentare, iar Dr. Whitehead a declarat că este posibil să existe mai multe căi de evacuare care nu au fost luate în considerare anterior.

Dar el este îngrijorat de faptul că problema ar putea fi exacerbată atât de utilizarea unor produse mai puternice, cât și de tendința de a oferi tratamente împotriva viermilor, puricilor și căpușelor în cadrul unor planuri de sănătate pe termen mai lung pentru animalele de companie.

El a argumentat că aceste planuri descurajează discuțiile privind necesitatea tratamentelor, adăugând: „Trebuie să înceteze".

O poziție politică comună elaborată de BVA, BSAVA și British Veterinary Zoological Society în urmă cu trei ani a îndemnat medicii veterinari să fie „atenți" la potențialul de vătămare care rezultă din utilizarea paraziticidelor și să evite ceea ce a descris ca fiind un "tratament general".

 

Rol important

Răspunzând la cel mai recent document, președintele BVA, Anna Judson, a declarat: „Paraziticidele joacă un rol important în prevenirea și tratarea paraziților la animale, care, dacă nu sunt abordate, pot duce la probleme mai mari de sănătate și bunăstare atât la animale, cât și la oameni.

„Dar este important ca acestea să fie utilizate în mod responsabil și am solicitat mai multe cercetări privind modul în care paraziticidele afectează mediul înconjurător, astfel încât să putem minimiza și mai mult impactul.

„Între timp, încurajăm medicii veterinari să ia în considerare riscurile expunerii unui animal la purici sau căpușe atunci când prescriu sau recomandă paraziticide, cum ar fi să evalueze dacă o singură pisică de casă are nevoie de tratament.”

Dr. Judson a îndemnat, de asemenea, proprietarii de animale de companie care aleg să cumpere paraziticide în magazine sau online, mai degrabă decât prin intermediul cabinetului lor veterinar, să discute cu medicul veterinar despre utilizarea și eliminarea adecvată a acestora.

Între timp, VMD, care a sprijinit lucrările la acest studiu, a declarat că a considerat că rezultatele sunt „dovezi cheie" care vor fi discutate de grupul interguvernamental Pharmaceuticals in the Environment.

Dar un purtător de cuvânt a insistat asupra faptului că este încă necesară o „abordare echilibrată" a subiectului, adăugând: „Este important să subliniem faptul că există încă mai multe lacune în ceea ce privește dovezile, inclusiv necesitatea de a îmbunătăți înțelegerea impactului pe care tratamentele împotriva puricilor și căpușelor îl au asupra ecosistemelor acvatice, a sănătății animalelor și a sănătății umane."

Militanții care solicită interzicerea totală a utilizării mai multor pesticide în medicamentele veterinare, inclusiv a fipronilului și a imidaclopridului, au susținut că rezultatele documentului le susțin poziția.

Dar, în ciuda îndoielilor sale cu privire la utilizarea actuală, Dr. Whitehead a subliniat că rămâne precaut cu privire la această idee, parțial din cauza lipsei de înțelegere a impactului potențial al produselor alternative.

El a spus: „Nu mă gândesc la o interdicție. Trebuie să tratăm în continuare pisicile și câinii care au purici și căpușe.

"Am putea să le interzicem, dar ce vor folosi oamenii în schimb? Avem toate celelalte tratamente și nu există niciun motiv să credem că acestea ar fi toxice. Pur și simplu nu le-am testat".

sursa: vettimes.co.uk