Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Noua metodă generează celule stem pluripotente induse la câini (iPSCs) din probe de urină, fără utilizarea celulelor suport. Oamenii de știință au dezvoltat o metodă eficientă, neinvazivă și nedureroasă pentru a genera celule stem pluripotente induse la câini (iPSCs).

Echipa Veterinarul
28.Apr.2024

Ei au identificat șase gene de reprogramare care pot mări generarea de iPSCs canine cu 120 de ori comparativ cu metodele convenționale care folosesc fibroblaști. iPSC-urile au fost create din celule derivate din urină fără necesitatea celulelor suport, un fapt care până acum era considerat imposibil.

Descoperirile lor sunt așteptate să avanseze medicina regenerativă și cercetarea bolilor genetice în medicina veterinară. Proprietarii de câini ar putea avea nevoie să învețe să aprecieze urina celor mai buni prieteni ai lor. Oamenii de știință de la Universitatea Metropolitană Osaka au conceput o metodă eficientă, neinvazivă și nedureroasă pentru a reprograma celule stem canine din probe de urină, aducând companioni blănoși cu un pas mai aproape de tratamentul regenerativ veterinar.

Celulele stem pluripotente induse (iPSCs) au fost larg utilizate în studiile privind medicina generativă umană.

Cu creșterea importanței îngrijirii medicale avansate pentru câini și pisici, există o așteptare ca noi terapii care utilizează iPSCs să fie dezvoltate pentru aceste animale de companie, așa cum au fost pentru oameni. Din păcate, celulele somatice canine prezintă o eficiență de reprogramare mai scăzută comparativ cu cele umane, limitând tipurile de celule canine disponibile pentru generarea de iPSCs.

Inducția iPSCs implică adesea utilizarea celulelor suport dintr-o specie diferită.

Totuși, având în vedere riscurile asociate, este adesea recomandabil să se minimizeze componentele xenogenice,ceea ce arată nevoia de a îmbunătăți eficiența reprogramării diferitelor tipuri de celule canine în câini fără utilizarea celulelor suport.

O echipă de cercetare condusă de Profesorul Shingo Hatoya și Dr. Masaya Tsukamoto de la Școala de Studii Superioare de Științe Veterinare de la Universitatea Metropolitană Osaka a identificat șase gene de reprogramare care pot mări generarea de iPSCs canine cu aproximativ 120 de ori comparativ cu metodele convenționale care folosesc fibroblaști.

iPSC-urile au fost create din celule derivate din urină folosind o metodă neinvazivă, simplă și nedureroasă.

În plus, cercetătorii au reușit să genereze iPSCs canine fără celule suport, o realizare care până acum a fost considerată imposibilă.

Echipa își propune să disemineze descoperirile lor în comunitatea de cercetare globală, contribuind la progrese în medicina regenerativă și cercetarea bolilor genetice în medicina veterinară.

„Ca veterinar, am examinat și tratat multe animale," a explicat Profesorul Hatoya.

„Cu toate acestea, există încă multe boli care fie nu pot fi vindecate, fie nu au fost pe deplin înțelese. În viitor, mă angajez să continui cercetarea mea privind diferențierea iPSCs canine în diferite tipuri de celule și aplicarea lor în tratamentul câinilor bolnavi, sperând să aduc bucurie multor animale și proprietarilor lor."

Descoperirile lor au fost publicate în Stem Cell Reports pe 21 decembrie 2023.

Journal Reference:

  1. Masaya Tsukamoto, Kazuto Kimura, Takumi Yoshida, Miyuu Tanaka, Mitsuru Kuwamura, Taro Ayabe, Genki Ishihara, Kei Watanabe, Mika Okada, Minoru Iijima, Mahito Nakanishi, Hidenori Akutsu, Kikuya Sugiura, Shingo Hatoya. Generation of canine induced pluripotent stem cells under feeder-free conditions using Sendai virus vector encoding six canine reprogramming factorsStem Cell Reports, 2023; DOI: 10.1016/j.stemcr.2023.11.010