Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Asociația Mondială a Medicilor Veterinari pentru Animale Mici (WSAVA) a publicat la începutul acestui an ghidul privind bunăstarea profesională. Acesta a fost publicat online în ianuarie în Journal of Small Animal Practice în urma unui sondaj global pentru a defini amploarea provocărilor legate de sănătatea mentală cu care se confruntă comunitatea veterinară globală.

Echipa Veterinarul
27.Apr.2024

Rezultatele au indicat faptul că provocările legate de sănătatea mintală, inclusiv stresul și bunăstarea diminuată, afectează o mare parte a familiei veterinare globale, și nu numai indivizii, ci și echipe veterinare întregi. De asemenea, constatările au indicat că cei mai grav afectați par a fi femeile, profesioniștii mai tineri și tehnicienii veterinari. Sondajul a fost realizat de către Grupul pentru bunăstare profesională al WSAVA, care a fost înființat pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea medicilor veterinari și a echipelor lor. Luând în considerare faptul că stresul și oboseala din compasiune, împreună cu un mediu de lucru solicitant, afectează în mod negativ sănătatea mentală și fizică a medicilor veterinari, Ghidul global privind bunăstarea profesională a fost lansat în timpul Congresului Mondial WSAVA 2023, care a avut loc în perioada 27-29 septembrie 2023, la Lisabona, Portugalia.

 

„Ghidul nostru oferă o imagine de ansamblu bazată pe dovezi a elementelor care contribuie la criza din jurul sănătății și bunăstării în sectorul veterinar al animalelor de companie", a declarat Dr. Endenburg. „Acesta explorează, de exemplu, modul în care sănătatea mentală a indivizilor este influențată de trăsăturile genetice, de factorii psihologici și biologici și de experiențele de viață anterioare. El a fost creat pentru a forma un set de instrumente și alte resurse accesibile, bazate pe dovezi, pentru a sprijini bunăstarea veterinară, care îmbrățișează nevoile regionale, economice și culturale diferite ale membrilor WSAVA."

Acest ghid este doar unul dintr-o serie de ghiduri globale noi și actualizate, evaluate de experți din cadrul comitetelor WSAVA, create de experți din cadrul WSAVA pentru a evidenția cele mai bune practici și a stabili standarde minime în domenii cheie ale practicii veterinare. 

AVMANews20240129 WSAVA wellness chart 620w

(sursă foto: World Small Animal Veterinary Association/Journal of Small Animal Practice)

Ghidurile WSAVA privind bunăstarea au ca scop:

  • Să sprijine bunăstarea și starea de bine a membrilor individuali, ai echipelor și ai asociațiilor din comunitatea veterinară globală.
  • Creșterea gradului de conștientizare a sănătății mentale și a importanței acesteia în cadrul comunității veterinare globale.
  • Să identifice și să ajute la implementarea remediilor și programelor adecvate pentru a îmbunătăți sănătatea mintală în cadrul comunității veterinare globale.

Medicina veterinară este plină de potențiali factori de stres care pot împiedica starea de bine, inclusiv factori din mediul înconjurător și interacțiunile sociale. Preocupările financiare, conflictele cu clienții la locul de muncă, volumul mare de muncă și provocările etice sunt doar câțiva dintre factorii de stres pe care liniile directoare îi identifică. 

„Numeroase studii, inclusiv un sondaj realizat în 2018 în rândul membrilor WSAVA, confirmă faptul că profesia veterinară este provocată de probleme legate de retenția personalului și de moralul scăzut, ca urmare a unor factori precum epuizarea, stresul și oboseala din compasiune", a declarat Dr. Nienke Endenburg, copreședinte al Grupului pentru bunăstare profesională al WSAVA. 

Soluțiile și resursele de bunăstare pentru profesioniștii din domeniul veterinar, inclusiv programele de mentorat, programele de îmbunătățire la locul de muncă și programele de sprijin și intervenție pentru bunăstare, sunt incluse în liniile directoare pentru cei care caută asistență în gestionarea sănătății lor mentale și fizice.

„Ne îndreptăm apoi privirea spre soluții, evidențiind resursele deja disponibile pentru liderii veterinari, membrii echipei și studenți. Sperăm că, prin împărtășirea programelor, instrumentelor și experiențelor existente prin intermediul ghidurilor noastre, vom contribui la diseminarea pe scară mai largă a celor mai recente idei în acest domeniu în rândul membrilor noștri și, astfel, vom sprijini implementarea unor remedii și programe adecvate pentru îmbunătățirea sănătății mentale în cadrul comunității veterinare la nivel global", a explicat Dr. Endenburg.

Fiecare capitol al ghidurilor include o listă de verificare a întrebărilor, ca un memento pentru indivizi sau echipe pentru a-și îmbunătăți strategiile de bunăstare.

„Toate părțile profesiei veterinare - sectorul educației veterinare, asociațiile profesionale, instituțiile academice și întreprinderile veterinare - au un rol de jucat în îmbunătățirea nivelului general de bunăstare", au declarat autorii ghidurilor.

 

WSAVA sfaturi de top ale grupului de wellness profesional WSAVA

Fericire sau bunăstare

  • Investigați resursele de autocunoaștere și familiarizați-vă cu punctele voastre forte de bază.
  • Bucurați-vă de locul de muncă - dezvoltați-vă rolul în domeniile care vă motivează și în care excelați.
  • Cultivați hobby-uri-activități care vă implică complet mintea.
  • Arătați-vă recunoștința cât mai des posibil. Spuneți echipei dvs. cât de mult îi apreciați sau cât de mult apreciați ceva ce au făcut pentru dvs.

Abordări personale pentru îmbunătățirea stării de bine

  • Discutați cu cineva în care aveți încredere și discutați despre temerile și speranțele dvs. cu privire la modul în care ați dori să fie lucrurile.
  • Învingeți autoverbalul negativ, înlocuindu-l cu lucruri pozitive extrase din strategiile de mai sus.
  • Reduceți-vă volumul de muncă - volumul de muncă ideal ar trebui să vă mențină interesat, provocat, distrat și ocupat, dar nu copleșit.
  • Dacă simțiți că nu vă îmbunătățiți, căutați ajutor profesional.

Abordare organizațională pentru îmbunătățirea stării de bine a personalului 

  • Învățați-vă personalul să recunoască semnele de stres și modalitățile eficiente de atenuare a stresului.
  • Oferiți sprijin sau mentorat și oportunități pentru echipa dvs. de a discuta cazurile și interacțiunile dificile cu clienții. Programați verificări regulate ca spațiu sigur pentru discuții deschise.
  • Încurajați creșterea profesională - discutați în mod regulat cu echipa dvs. despre oportunitățile de dezvoltare profesională, asumarea unor roluri diferite la locul de muncă și posibilitatea de a deveni mentori.
  • Promovați un bun echilibru între viața profesională și cea privată-încurajați discuțiile deschise cu echipa dvs. cu privire la programarea, fluxul de lucru, flexibilitate și implicarea în comunitate.

sursa: avma.org